1.

MUSTANG LEAGUE RULES

PURPOSE & CONDUCT
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The purpose of the League shall be to create a positive baseball experience for each
child athlete. This experience is meant to include the development of baseball skills
and an appreciation for the game of baseball in a fun, recreational environment.

The coaches, parents and other adult participants in the League shall encourage all child
athletes whenever possible; refrain from disparaging remarks toward child athletes,
umpires, parents or coaches; uphold the ideal of good sportsmanship through speech
and conduct; and abide by the decisions and directives of the umpires and
Commissioners of the League.

All coaches shall cooperate with other coaches to improve the skills of the child
athletes, to foster the concepts of teamwork and team play, and above all, to promote
the ideal of good sportsmanship.

Any unsportsmanlike conduct by a player, coach, parent or fan is just cause for the
umpire to dismiss such player, coach, parent or fan from the field. This rule will be
enforced provided one (1) prior warning has been given by the umpire.

All cheering and yelling must be done in a positive and encouraging manner. Negative
comments or yelling by coaches, players, parents or fans will be considered
unsportsmanlike conduct.

Use of abusive, foul or obscene language by coaches, players, parents or fans is
prohibited and deemed to be unsportsmanlike conduct.

Only the manager or designated coach may question the umpire’s interpretation and
application of the rules. Players will not argue calls and nobody should do a running
commentary on the umpire.

Please avoid any attempt other than proving up a rule, in influencing the umpire.

Judgment decisions such as safe, out, fair, foul or ball, strike should never be
questioned.

SAFETY ISSUES
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Don’t hesitate to call 911. That’s what they do for a living

Only one player on deck holding a bat. The on deck hitter must be in the cage. Please
no batter in the hole with a bat.

No child may warm up a pitcher between innings or in the bullpen without a mask on.
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2.6

On offense, base coaches in the coach’s box, everyone else behind the screens.

On defense, the manager or designated coach may be in foul territory, everyone else
behind the screens.

We don’t take chances with the weather. RULE: If you can hear it (thunder) or see it
(lightning) the field is to be cleared and the game suspended for thirty minutes, no
exceptions, no excuses. no discussion, period.

FIELD SPECIFICATIONS

3.1

3.2

33

The distance between bases will be 60 feet.
The distance from the pitcher’s rubber to home plate will be 44 feet.

The home team will occupy the third (3rd) base side bench or dugout.

GAME TIME, GAME BALLS, INNINGS
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All games will begin at game time. Forfeit time is game time. Please have all players
arrive at least 15 minutes prior to the start of the game for warm up.

Each team must provide (1) new baseball for the game balls for each game. If the
condition of the game balls deteriorates during the game, the umpire may require either
or both teams to provide one or more new game balls.

Regulation games will be six (6) innings. During the regular season, each game will
have a time limit of 2 hours and 15 minutes and no new inning will start after the time
limit. (No time limit in playoffs.)

When a game is tied at the end of regulation, it will go into extra innings, if time allows
according to the time limits outlined in Rule 4.3.

During the regular season, during the first 4 innings, an inning shall end after every
player on the team has batted. There shall be no such limitation after the 4th inning or
in the playoffs.

Mercy Rule. A game will end if a team has a lead of 12 or more runs at the end of the
4th inning or later (3.5 innings if the home team is leading).

. SUBSTITUTION,PLAYER PARTICIPATION & MINIMUM NUMBER OF PLAYERS
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A team will field no more than nine (9) players at any one time.

Every available player on a team will bat in a regular batting order in a game. Such
batting order will not be changed except as set forth below.



5.3 No available player on any team will sit out more than one (1) defensive half (1/2) of an
inning until all available players on that team have also sat out one (1) defensive half
(1/2) of an inning. A player will not sit out a third inning until all other players have sat
out two innings.

5.4  There is unlimited substitution except for pitchers.

5.5  Alate arriving player will enter at the end of the batting order as the last batter in the
score book.

5.6 A team must have eight (8) players present to start the game. In the event a team cannot
field eight (8) players after the game has started, the team may continue playing with no
less than seven (7) players.

5.7 During the regular season, a team that does not have nine (9) players of their own may
use a player from another Mustang team to play in their game. This rule does not apply
in the playoffs. In the playoffs, you can only call up players from the Pinto league. In
either case, that player must play in the outfield and bat last.

5.8  Each player will play at least one (1) full defensive half of an inning per game at an
infield, pitcher or catcher position prior to the 5th inning of the game.

. PITCHERS

6.1 Each team may pitch one pitcher a maximum of six (6) outs (even if the six (6) outs
occur over three (3) innings). All outs pitched by any pitcher must be consecutive.

6.2  Weekly maximum outs during the regular season is 15. The pitching week begins on
Saturday and ends on Friday during the regular season. There is no weekly limit during
the playoffs.

6.3 A pitcher who has been removed from the mound will not be permitted to return to the
mound as a pitcher in the same game.

6.4  Pitchers get no more than 8 warm up pitches.

6.5 In an inning, a coach may go out to the mound two (2) times per pitcher. On the 2nd

visit to the mound, the pitcher must be replaced as pitcher and may play another
position in the field.

BASE STEALING AND SLIDING
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A runner may advance to home only by a play initiated by a batted ball, a walk or hit by
pitch (with the bases loaded).

Lead offs are not permitted. Stealing of bases can occur from any base except third. A
runner may not attempt to steal a base until the ball has passed home plate. If the
runner leaves early, play is stopped, and the umpire will send the runner back to the
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previous base. Upon a team’s 2nd and subsequent violations, the runner will be called
out.

Runners may advance home only on an over throw if the fielder is attempting to throw
the runner out at third on a batted ball in play. A runner cannot advance home in any
other situation including, but not limited to, an overthrow at 3rd base made on a steal
attempt, a passed ball or if a play is made to another base in an attempt to throw out
another runner stealing.

No delayed stealing or pickling after reaching the base.

Anytime there is a play at a base the runner should slide. Runners who do not slide may
be called out at the umpire’s discretion. All sliding must be feet first or the runner will
be called out. A play is defined as any time the fielder has the ball prior to or at the
same time the runner is arriving at the base and the fielder is close enough to the runner
and/or the base that the runner could be tagged out. This interpretation is solely at the
discretion of the umpire. Coaches should instruct their runners to slide feet first at any
close play. Head first slides are not allowed and the runner shall be called out.

The dropped 3rd strike rules do not apply.

CONTACT AND INTERFERENCE
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Intentionally initiating contact at any base is prohibited. If, in the umpire’s judgment,
the runner either tries to make contact with the fielder or does not make an effort to
avoid unnecessary contact, the runner is called out.

Any defensive player who does not have possession of the ball shall not impede the
progress of the offensive player as he or she runs the bases. The offensive player will
be awarded the base and other as seen fit by the umpire.

A baserunner must make every attempt to avoid a defensive player who is fielding the
ball in the baseline. If the baserunner interferes with the defensive player in this
situation the baserunner will be called out.

. SCOREKEEPING AND STANDINGS
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Each team must supply a scorekeeper who is responsible for maintaining a game score
book for that team. Scorekeepers should confirm the game score with each other at the
end of every half inning. Head Coaches, if requested, must supply one another with the
batting lineup prior to the start of play.

The winning team’s manager must post the score, winning pitcher and extra base hits
for both teams, be liberal. Scores are posted on our website www.wilmettebaseball.org.

League standings will be kept on a point system, 2 points for a win and 1 point for a tie.
Try to make up any cancelled games. All teams make the playoffs.



10. MISCELLANEOQUS
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Home team puts in the bases. Winning team takes out the bases and returns them in the
box after the game.

Both teams are responsible for preparing a wet field.

Roemer Park is owned and operated by the WBA. Please observe the rules of the Park
and make sure your dugouts are cleaned out after your game.

Show your players what you mean, don’t just tell them.
When a batter is at the plate, leave them alone, don’t overload.
Make sure you and your coaches all speak from the same page.

Kids take things very literally; think about what you say when talking to them.
Keep your instructions clear and simple during the games. Practice is homework and
the games are the test.

The League Commissioners have the authority to make final interpretations,
applications and changes to these rules as needed.

For any rules not specifically covered here, Major League Baseball rules shall apply.

Have Fun - Enjoy The Season!

Mark Resnik
Jeff Kost



